Türkiye Bilimler Akademisi
Bilimsel Telif Eserler
Birincilik Ödülü
İkinci Baskı
Bilim Akademisi üyesidir. İki adet patenti bulunmaktadır.
Uzmanı olduğu alanlarda 120'nin üzerinde bilimsel makale yayınladı.
Kök Hücre E–Bülteni'nin kurucusu ve editörüdür. İki uluslararası bilim dergisinin editörler kurulu üyesidir.
En öne çıkan uğraşı fotoğrafçılık; özellikle fotomikrografi (mikroskopta görüntüleme) ve su altı fotoğrafçılığıdır. Her iki alanda da çok sayıda sergi açtı, gösteri ve sunum yaptı, kurslar verdi, makale ve kitaplar yayınladı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 22 ödül aldı; çektiği fotoğraflar 14 uluslararası bilim dergisinin kapağında yer aldı. Türkiye Su Altı Milli Takımı jüri üyesidir.
Uzmanlık alanıyla ilgili yayınladığı kitaplar;
1991 Elektron Mikroskopide Fotoğraf Teknikleri
2014 Kök Hücre. Biyolojisi, Türleri ve Klinik Kullanımları (2021'de ikinci baskı)
2018 Yaşam Bilimlerinde A'dan Z'ye Mikroskopi. (2020 yılı TÜBA Telif Eserler Birincilik Ödülü)
2018 Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uygulama Kılavuzu (İkinci Baskı)
2021 A Practical Guide to Medical Histology & Embryology for Students
2022 Türkiye'de Histoloji ve Embriyoloji Alanındaki Yayımlanan Eserler
Diğer alanlarda yayınladığı kitaplar;
2004 Living the Sea
2005 Türkiye Denizlerinin Dip Balıkları Atlası
2005 Prof. Albert Eckstein ile Anadolu'nun Onbeş Yılı (1935–1950)
2016 AQUAgraphs. Suya Işıkla Yazılanlar
2017 Anadolu'da Bir Hekim. Albert Eckstein
2018 Yolcu Uçağı Penceresinden Anadolu Toprakları
2023 Türkiye'nin Hazineleri. Meyve ve Sebzelerimiz
2024 AquaPoetry (Su Altına Şiirsel Bir Bakış)
Editör
Sürekli Yazarlarımız
Bu bölümde
sayısı sekseni aşan yazarımızdan
bugüne dek en çok katkı veren 10 yazarımızı
gönderdikleri yazı sayısı sırasına göre tanıtıyoruz.
Siz de yazarımız olmak istiyorsanız
lütfen İletişim adresimizi kullanarak bize ulaşınız.
Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümünde lisans tezini Prof. Dr. Sabire Karaçalı danışmanlığında ve Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alp Can'ın danışmanlığında yüksek lisans tezini tamamladı ve çalışmalarını Placenta'da yayınladı. Doktora eğitimini İspanya'da Prof. Angela Nieto'nun danışmanlığında Miguel Hernandez Üniversitesi Sinir Bilimleri Enstitüsü'nde tamamladı. İç organların asimetrik olarak gelişmesinde rol oynayan mekanizmaları konu alan doktora tez çalışması Nature'da yayınlandı. Doktora sonrası çalışmalarını A.B.D.'nin Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi, Boston Çocuk Hastanesi Kardiyoloji Bölümünde erken dönem kalp gelişimi ve doğum kaynaklı kalp hastalıkları konusunda sürdürmektedir.
Doç. Dr. Açelya Yılmazer Aktuna
İngiltere'de doktora ve doktora sonrası araştırmalarını tamamladıktan sonra ülkeye dönmüş ve kendi laboratuvarını kurmuştur. Araştırma grubu, özellikle anti-kanser ve anti-viral özelliklere sahip nanomalzemelerin klinik öncesi değerlendirilmesi üzerinde çalışıyor. Kanser fotodinamik ve fototermal tedavi amacıyla çeşitli yeni 2 boyutlu nanomalzemelerin kullanılabileceğini gösteren çalışmalarla literatüre katkı sağlamıştır. Covid-19 pandemisi sırasında nanotıp alanındaki deneyimini SARS-CoV-2'yle mücadele için kullanarak anti-viral nano sistemlerin geliştirilmesine öncülük etmiştir. Halen Ankara Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğretim üyeliği ve Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü müdür yardımcılığı görevlerini sürdürmektedir.
Dr. Hakan Coşkun
2000 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuş, aynı fakültede Histoloji ve Embriyoloji Uzmanlık eğitimi almış ve yine aynı kurumda 13 yıl boyunca öğretim üyeliği ve üremeye yardımcı tedavi eğitim merkezinin laboratuvar sorumluluğu görevlerini üstlenmiştir. 2021-2023 yılları arasında İskoçya Dundee Üniversitesi Tıp Fakültesi Üreme Tıbbı programında öğretim üyeliği ve aynı zamanda Dundee Ninewells Hastanesinde HCPC'ye kayıtlı klinik embriyolog olarak çalışmıştır. Halen Bahçeci Sağlık Grubu Embriyoloji Laboratuvarları Direktörü olarak görevini sürmekte olup ESHRE Kıdemli Embriyolog Sertifikası sahibidir. Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesidir.
Prof. Dr. Sinan Özkavukcu
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim üyesi ve Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi'nde araştırmacıdır. Aynı kurumda Sağlık Bilimleri Enstitüsü Direktör Yardımcısı olarak da görev yapmaktadır. Araştırmaları, üreme tıbbının temel ve klinik translasyonel yönlerini içerir. Embriyonun uterusa tutunma mekanizmaları, kanser hastalarında fertilite korunması ve maternal sirkadiyen ritim bozukluklarının plasenta ve fetal gelişim geriliği üzerindeki etkileri üzerine çalışmalar yürütmektedir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için spora önem verir, seyahat etmeyi ve müzik dinlemeyi sever.
Doktora öğrenimini 2014 yılında Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü'nde Prof. Dr. Alp Can danışmanlığında tamamlamıştır. Ardından iki yıl süreyle Amerikan menşeili Ovascience firmasında yeni bir tüp bebek teknolojisinin uygulanmasına öncülük etmiştir. Akademik hayata 2017 yılında Yüksek İhtisas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamıştır. 2020 yılından bu yana Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmakta ve üreme tıbbı ve rejeneratif tıp alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. Bir kız çocuğu annesidir.
Doç. Dr. Duru Aras Tosun
Dr. İrem İnanç
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalında Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında 2023 yılında doktora eğitimimi tamamladım. Halen aynı kurumda Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktayım. Araştırma alanlarım hippo sinyal yolağı ve kadın-erkek üreme biyolojisidir. Özel ilgi alanlarım organoidler ve çipte organ teknolojileridir. Tiyatro, müzik, doğa ve kitap tutkunuyum. Instagram hesabımı takipte olan arkadaşlarımla #meydanOKUMA etiketi altında bitirdiğimiz kitapları paylaştığım “küçük” bir etkinliğimiz var. Sizleri de beklerim…
Dr. Ekin Baysal
Doç. Dr. Ferda Topal Çelikkan
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2017 yılında mezun oldum. İki yıllık zorunlu hizmetin ardından 2019 yılında aynı üniversitenin Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı'nda uzmanlık öğrenciliğine başladım. Yardımcı üreme teknikleri alanında projelerde yer aldım. Özellikle insan ovaryumu stroma hücreleri üzerine yaptığım incelemeler kök hücre alanında bilgi ve becerilerimi önemli ölçüde geliştirmemi sağladı. Şimdilerde stres nörobiyolojisi ve nörometabolizma üzerine çalışmaktayım. Kök Hücre Bülteni'ne olan ilgim, öğrencilik yıllarıma dayanıyor. Öğretirken öğrenmenin karşılıklı etkileşimini sürekli bir keşif yolculuğu olarak görüyorum.
Tıpta uzmanlık eğitimini 2010 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı'nda tamamladı. 2011 yılında uzman doktor olarak aynı birime atandı, 2020 yılında Dr. Öğr. Üyesi kadrosunda çalışmaya başladı ve 2022 yılında doçentlik unvanını aldı. Halen AÜTF Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bilimsel ilgi alanları ovaryum kriyoprezervasyonu, kardiyak telosit, insan göbek kordonu multipotent stroma hücresi ve ekzozomlardır. Tango ve fotoğrafçılıkla ilgilenmektedir. Evli ve bir erkek çocuğu annesidir.
Dr. Ezel Erkan
1998 yılında Ankara'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Okulu'nda tamamladıktan sonra Başkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden mezun oldu. Şu anda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitimini sürdürüyor. Çeşitli bilimsel projelerde yer alıyor ve Prof. Dr. Alp CAN'ın danışmanlığında göbek kordonundaki telositlerin varlığını incelediği tez çalışmasını yürütüyor.
Prof. Dr. Çiler Çelik-Özenci
Prof. Dr. Özgür Çınar
2000 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2005 yılında aynı fakültenin Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 2005-2012 yılları arasında Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hast. ve Doğum EAH Üremeye Yardımcı Tedaviler Merkezinin kurulmasında görev aldı ve laboratuvar sorumluluğu görevinde bulundu. 2012 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalına doçent olarak atanıp 2016 yılından beri profesör doktor olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda 2021 yılından bu yana aynı fakültenin Üremeye Yardımcı Tedaviler Merkezinin Laboratuvar Sorumluluğu görevini sürdürmektedir. 6 ay süreyle Yale ve 10 ay süreyle Monash Üniversitelerinde araştırma faaliyetlerinde bulunmuştur. Temel araştırma alanları üreme tıbbı ve infertilitedir.
1987'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl uzmanlık öğrencisi olarak girdiği Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalında 1990 yılında uzman oldu. O tarihten bu yana aynı anabilim dalında öğretim üyesi olarak çalışıyor.
Dr. Can, kök hücre ve üreme biyolojisi üzerinde araştırmalar yapmakta. 1990–91 yıllarında Londra'daki Kings College Anatomi ve Hücre Biyolojisi Departmanında; 1994–95 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston kentindeki Tufts Üniversitesi Hücre Biyolojisi departmanında konuk öğretim üyesi olarak araştırmalar yaptı. Uluslararası ve ulusal 42 bilimsel projede yürütücü veya araştırmacı olarak yer aldı. Araştırma performansının bir göstergesi olan C-faktörüne göre Stanford üniversitesi ve Elsevier yayınevi tarafından 2022, 2023 ve 2024 yıllarında Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları (%2) Listesinde yer almıştır.
Prof.Dr. Alp Can (www.alpcan.com)
Kök Hücre E-Bülteni
ISSN: 2148-9815
© 2014-2024